Απεικόνιση των συντριμμιών του ρωσικού δορυφόρου αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος (ΒΙΝΤΕΟ)
Μπορεί να βρίσκονται σε τροχιά για χρόνια ή δεκαετίες
Πριν λίγες μέρες η Ρωσία δοκίμασε τη χρήση ενός αντι-δορυφορικού πυραυλικού συστήματος (ASAT), καταστρέφοντας το δικό της δορυφόρο Kosmos 1408. Η έκρηξη παρήγαγε περίπου 1.500 θραύσματα που μπορούμε να ανιχνεύσουμε και χιλιάδες ακόμα μικρότερα που δεν είναι ανιχνεύσιμα. Όλα αυτά βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά κινούμενα με χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα, αποτελώντας απειλή για οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα τους. Μάλιστα σήμανε συναγερμός και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αναγκάζοντας τους αστροναύτες να αναζητήσουν καταφύγιο στις διαστημικές κάψουλες.
Αν θες να βλέπεις άμεσα όλα τα κουπόνια και τις προσφορές χωρίς να χάσεις κάποιο τότε μπες στο κανάλι μου στο Telegram. https://t.me/coupondealer
Τι είναι το telegram μπορείς να μάθεις εδώ
Οι διαστημικές υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για να υπολογίσουν την τροχιά των αντικειμένων και το Space Surveillance and Tracking (SST) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησε δύο απεικονίσεις που αποκαλύπτουν τι συνέβη από τη στιγμή που ο ρωσικός πύραυλος πέτυχε το δορυφόρο.
Anti-satellite (#ASAT) tests that lead to the creation of space debris put our space infrastructure, including human lives on board the ISS, and the long-term sustainability of space activities at risk. #EUSST will continue to monitor the event and provide updates to our users. pic.twitter.com/Lu6QJP5bpb
— EUSST (@EU_SST) November 16, 2021
Update: this video represents a simulation of the initial dispersion of the fragments resulting from the reported #ASAT test. The event has increased the collision risk of spacecraft in the LEO regime registered to #EUSST, hence impacting the safety of EU #space infrastructure. pic.twitter.com/iA3zRKNqr1
— EUSST (@EU_SST) November 18, 2021
Τα συντρίμμια άρχισαν να επεκτείνονται αμέσως μετά τη σύγκρουση, ενώ φαίνεται και πόσο κοντά πέρασε ο ISS από αυτά. Ένας καθηγητής μηχανικής στο University of Southampton δημιούργησε τη δική του απεικόνιση, τονίζοντας πως τη στιγμή της έκρηξης, κάθε θραύσμα πήρε ώθηση που το έστειλε σε υψηλότερο ή χαμηλότερο υψόμετρο και κάθε θραύσμα κινείται με διαφορετική ταχύτητα ανάλογα το ύψος της τροχιάς του.
Παρόλο που ξεκίνησαν όλα μαζί, αυτό που βλέπουμε είναι πως αυτά σε υψηλότερες τροχιές θέλουν περισσότερο χρόνο να κάνουν το γύρο της Γης και αυτά με μικρότερες τροχιές θέλουν λιγότερο χρόνο. Οπότε αυτά που είναι χαμηλότερα κινούνται πιο μπροστά από αυτά που είναι ψηλότερα. Και αυτό είναι που τα κάνει να απλώνονται.
Το νέφος θραυσμάτων θα συνεχίσει να απλώνεται με τον καιρό. Αυτά που βρίσκονται σε χαμηλότερες τροχιές θα πέσουν στη Γη και θα καούν στην ατμόσφαιρα πιο γρήγορα, αλλά αυτά σε υψηλότερες τροχιές μπορεί να χρειαστούν χρόνια, ακόμα και δεκαετίες. Το μόνο που χρειάζεται για αυτές τις “σφαίρες” είναι μία σύγκρουση για να θέσουν εκτός λειτουργίας ένα δορυφόρο ή ακόμα χειρότερα, να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές στον ISS ή στον κινεζικό διαστημικό σταθμό.
Αυτό δε θα είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα. Θα επηρεάσει τις αποστολές στο διάστημα τουλάχιστον για αυτήν και την επόμενη δεκαετία.