Ευρωπαϊκή Αποθήκη

Γράφει ο George Mingkos, Πολιτικός Μηχανικός

Η εποχή που τα μικρά παιδιά έπαιζαν ανέμελα στις γειτονιές έχει αλλάξει και ο υπολογιστής είναι πια μονόδρομος ως προς την ψυχαγωγία τους. Κατά ποσό, όμως, είναι ασφαλή τα παιχνίδια αυτά χωρίς την επίβλεψη των γονέων; 

Το διαδίκτυο προσφέρει μια πληθώρα επιλογές  από παιχνίδια στα οποία ένα άτομο μικρό ή μεγάλο μπορεί να συμμετέχει άμεσα ακόμη και στις περιπτώσεις που ένα μήνυμα απαγορεύει την εγγραφή σε ανήλικους. Ο τρόπος είναι εύκολος ! Επιλέγουμε την εισαγωγή μιας ψεύτικης ηλικίας, διότι το σύστημα ασφάλειας είχε, έχει και θα έχει κενά.

Πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν άτομα που αποσκοπούν στην κακοποίηση των παιδιών. Τα ψεύτικα προφίλ είναι αμέτρητα και μερικά από αυτά έχουν οδηγήσει στο θάνατο αρκετών παιδιών. Στην επικαιρότητα είναι αυτή η απάνθρωπη και σκοτεινή μορφή,  εν  ονόματι Jonathan Galindo, όπου οδηγεί τα παιδιά στην αυτοκτονία χωρίς να έχει κάποιο τέλος μέχρι στιγμής σε όλη αυτή την «επικίνδυνη υπόθεση». Η αποφυγή συζήτησης με το παιδί μπορεί να αποβεί μοιραία, διότι η περιέργεια θα οδηγήσει στην αναζήτηση και η αναζήτηση στην επικοινωνία ή ακόμη και δοκιμή, ώστε το παιδί να δοκιμάσει τα δικά του όρια μέσα από διάφορες δοκιμασίες που του προτείνονται.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι, η ορθή ενημέρωση και εκπαίδευση για τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να είναι άμεση και αν δε γνωρίζουμε τον τρόπο θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναζητήσουμε την γνώμη των ειδικών του Διεθνούς Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), το οποίο διαθέτει εξειδικευμένα άτομα και είναι εκεί για κάθε είδους συμβουλή και καθοδήγηση. Προϋπόθεση όλων είναι να αντιληφθούμε κι εμείς οι ίδιοι την σοβαρότητα που υπάρχει αλλά και τους κινδύνους που ενέχει το Διαδίκτυο, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε την περιέργεια να αναζητήσουμε και η περιέργεια αυτή να οδηγήσει σε πείραμα.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, μέσω των οποίων οι γονείς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους τόσο από σωματική όσο και από ψυχική κακοποίηση που προκύπτουν από τα Διαδικτυακά παιχνίδια.

  1. Πριν αγοράσετε κάποιο παιχνίδι θα πρέπει να βλέπετε τα επιτρεπόμενα όρια ηλικίας και να μην αγοράζετε όσα είναι ακατάλληλα νομίζοντας πως το δικό σας παιδί είναι αρκετά ώριμο να το διαχειριστεί. Έρευνες έχουν αναδείξει πως τα παιδιά που ασχολούνται με βίαια παιχνίδια έχουν τη τάση να γίνονται περισσότερο οξύθυμα και νευρικά. Η αύξηση παραβατικότητας έχει προβληθεί στις ειδήσεις των ΗΠΑ ύστερα από σχετική δημογραφική έρευνα ότι όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα των παιδιών εκείνων που ζούσαν μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα λόγων των βίαιων αυτών παιχνιδιών και μη μπορώντας να το καταλάβουν διέπρατταν αδικήματα.
  2. Στα κοινωνικά δίκτυα που οι φίλοι είναι άγνωστοι και οι άγνωστοι γνωστοί θα πρέπει να δώσετε μεγάλη έμφαση στο Δημόσιο προφίλ του παιδιού. Μην αφήνετε προσωπικά δεδομένα να τα βλέπει ο άγνωστος παρά μόνο οι φίλοι τους. Αυτό, γιατί οι επιτήδειοι μπορούν να μάθουν άμεσα και εύκολα, μέσα από ένα προφίλ, σημαντικές πληροφορίες των δικών σας παιδιών και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθεί ένα προφίλ που θα φαντάζει μια ασφαλή γνωριμία. Αυτό το προφίλ μπορεί να έχει ως εικόνα ένα παιδί συνομήλικο με το δικό σας, να αναγράφονται ίδιες ασχολίες με τις οποίες ασχολείται και το παιδί σας, όπως επίσης να διαφημίζει δωρεάν κωδικούς για παιχνίδια που το παιδί σας τόσο επιθυμεί να ανεβεί επίπεδο στο παιχνίδι που παίζει. Υποσχέσεις τις οποίες τα παιδιά όχι μόνο δεν πρέπει να πιστεύουν αλλά και να αποφεύγουν άμεσα.
  3. Όσο ώριμα κι αν είναι τα παιδιά σας δεν παύει να είναι παιδιά. Δυστυχώς όμως, μέρος της κοινωνίας μας έχει και ανθρώπους αρκετά επικίνδυνους. Η προσωπική ζωή των παιδιών θα πρέπει να παραμείνει ιδιωτική για τη δίκη τους ασφάλεια. Πρέπει το παιδί να μάθει από εσάς την σοβαρότητα που έχει να ανεβάσει μια δική του φωτογραφία, στην οποία θα έχει προσθέσει τόσο το όνομά του όσο και την τοποθεσία, κάτι που καθιστά πολύ επικίνδυνη αυτή του την κίνηση. Μια τοποθεσία, ένα αγαπημένο τραγούδι, μια γειτονιά , μια παρέα , μια συνήθεια όλα αυτά είναι αρκετά να δημιουργηθεί ένα προφίλ που θα είναι δύσκολο να αντισταθεί ένα παιδί, διότι όσα αγαπά τα βρήκε και σε άλλο ένα πρόσωπο.Επομένως… Μεγάλη προσοχή!

Η ασφάλεια είναι μονόδρομος και η ενημέρωση η μόνη επιλογή. 

Ενημερώνομαι σωστά για να μη φοβάμαι.

Πηγή : CSIi.gr


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάθε κοινοποίηση μετράει και είναι βοήθεια για την σελίδα και την προσπάθεια μου. Πατήστε την εικόνα από πάνω για να μπείτε στο κανάλι μου στο telegram