Ευρωπαϊκή Αποθήκη

Απάτη ηλεκτρονικών καρτών με τρεις μεθόδους – Τι πρέπει να προσέξουμε

Μια νέα απάτη μέσω πιστωτικών καρτών με τη μέθοδο μεθόδους του card skimming έφερε στο φως της δημοσιότητας η πρόσφατη σύλληψη δύο ανδρών, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ η διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Κέλλυ Ιωάννου. Η πρώτη είναι το card skimming με την παγίδευση ΑΤΜ τραπεζών και την υποκλοπή στοιχείων πελατών. Η δεύτερη μέθοδος είναι το card trapping και η τρίτη το cash trapping.

Η κα Ιωάννου παρουσιάζει αναλυτικά τις τρεις μεθόδους.

  1. Card Skimming: Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες τοποθετούν στο ΑΤΜ ηλεκτρονική ιδιοκατασκευή, η οποία μπορεί να υποκλέπτει τα προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στις κάρτες πληρωμής των τραπεζών (δεδομένα της μαγνητικής πίστας της κάρτας, μυστικός αριθμός PIN).
    Ο πελάτης πραγματοποιεί τη συναλλαγή που επιθυμεί, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και αποχωρεί.
    Οι δράστες αφού καταφέρουν να αποκτήσουν τα δεδομένα της μαγνητικής πίστας των τραπεζικών καρτών και του μυστικού αριθμού “PIN”, αντιγράφουν τα δεδομένα σε κάρτες που περιλαμβάνουν μαγνητική ταινία και εκταμιεύουν παράνομα χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των νόμιμων δικαιούχων ή προβαίνουν σε αγορές διαφόρων προϊόντων.

  2. Card Trapping: Στην περίπτωση αυτή οι επιτήδειοι τοποθετούν στη σχισμή υποδοχής της κάρτας ένα μηχάνημα σαν μαγνήτης και έτσι παγιδεύεται (η κάρτα) εντός του μηχανήματος. Ο δράστης βρίσκεται κοντά στο ΑΤΜ και με την πρόφαση ότι θέλει να βοηθήσει καταφέρνει να αποσπάσει το μυστικό αριθμό “PIN” είτε εν γνώσει του πελάτη είτε αν αγνοία του (υποκλέπτοντας τον κωδικό κατά την πληκτρολόγηση του). Στη συνέχεια ο πελάτης θεωρώντας ότι το ΑΤΜ έχει πρόβλημα και του έχει κρατήσει την κάρτα, αποχωρεί. Οι δράστες με την αποχώρηση του πελάτη εξάγουν την “μπλοκαρισμένη” κάρτα και γνωρίζοντας το “ΡΙΝ”, την χρησιμοποιούν αναλόγως.

γ) Cash trapping: Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες χρησιμοποιούν μικρά μεταλλικά ελάσματα-τάπες, τα οποία τοποθετούν στην έξοδο χρημάτων του ΑΤΜ έχοντας πρώτα τοποθετήσει στην εσωτερική πλευρά των ελασμάτων-ταπών κολλητική ταινία διπλής όψεως. Όταν οι πελάτες – χρήστες των ΑΤΜ πραγματοποιούν συναλλαγή ανάληψης χρημάτων, τα χρήματα επικολλούνται πάνω στην τάπα και η συναλλαγή φαινομενικά δεν ολοκληρώνεται.
Ο ανυποψίαστος πελάτης νομίζοντας ότι η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, αποχωρεί θεωρώντας ότι το ΑΤΜ είναι χαλασμένο ή δεν έχει χρήματα. Οι δράστες, οι οποίοι συνήθως επιτηρούν από κοντά το ΑΤΜ με την αποχώρηση του πελάτη σπεύδουν σε αυτό και αφαιρούν την τάπα και τα χρήματα που είναι κολλημένα στην ταινία διπλής όψεως.

Η κα Ιωάννου αναφέρει ότι θα πρέπει οι πολίτες να καλούν την τράπεζά τους αμέσως μόλις αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα και να είναι υποψιασμένοι εάν κάποιος θελήσει να τους βοηθήσει.

Επίσης, αναφέρθηκε και στη διαρροή στοιχείων χρηστών του Facebook, ενώ η ιστοσελίδα Ηackread δημοσίευσε τον κατάλογο των χωρών οι χρήστες των οποίων έχουν πέσει θύματα της διαρροής. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται στοιχεία 617.722 χρηστών από την Ελλάδα και 152.321 από την Κύπρο.

Πηγή


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάθε κοινοποίηση μετράει και είναι βοήθεια για την σελίδα και την προσπάθεια μου. Πατήστε την εικόνα από πάνω για να μπείτε στο κανάλι μου στο telegram