Ευρωπαϊκή Αποθήκη

Τα κινητά μας ακούνε τι λέμε – Πώς να τα εμποδίσουμε;

Τα σύγχρονα κινητά smartphone μπορούν να ακούσουν τους ιδιοκτήτες τους χωρίς να το γνωρίζουν και, πολλές φορές, αυτοί τους το έχουν επιτρέψει ακούσια, όπως υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών, Σεργκέι Βακούλιν, σε συνέντευξή του στο Sputnik.

«Οχι μόνο για τη συλλογή, αλλά συγκεκριμένα για την πώληση (δεδομένων). Συχνά, συμβαίνει κάποιος να πάρει ένα δάνειο από μια τράπεζα και να λάβει αμέσως μια κλήση από μια άλλη τράπεζα που προσφέρει ένα άλλο δάνειο. Η πώληση δεδομένων είναι πολύ συνηθισμένη», σχολιάζει ο ειδικός. Οπως λέει ο Βακούλιν, ο ιδιοκτήτης δίνει πρόσβαση στο μικρόφωνό του, όταν εγκαθιστά ορισμένες εφαρμογές στο κινητό.

Το μικρόφωνο μπορεί στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης και το smartphone μπορεί να σας «ακούσει», ακόμα και όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη. Για την προστασία από την υποκλοπή, ο ειδικός συνέστησε να περιοριστεί ο αριθμός των εφαρμογών με πρόσβαση στο μικρόφωνο. Παράλληλα, για σημαντικές σας συζητήσεις ο Βακούλιν συμβουλεύει να αγοράσετε ένα απλούστερο τηλέφωνο, που δεν μπορεί να συνδεθεί σε σύγχρονα δίκτυα επικοινωνίας.

Ορισμένες εφαρμογές, που είναι εγκατεστημένες σε smartphone, μπορούν να εγγράψουν φωνητικά δεδομένα για μελλοντική ανάλυση και μεταφορά σε τρίτους. Οι διαφημιστικές υπηρεσίες ενδιαφέρονται κυρίως για τη λήψη αυτών των πληροφοριών, δήλωσε ο Βακούλιν, τονίζοντας ότι μια εφαρμογή μπορεί να «κατασκοπεύσει» τον ιδιοκτήτη του κινητού, για να πουλήσει τα δεδομένα του.

Πηγή
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάθε κοινοποίηση μετράει και είναι βοήθεια για την σελίδα και την προσπάθεια μου. Πατήστε την εικόνα από πάνω για να μπείτε στο κανάλι μου στο telegram