Το Απίστευτο Άγχος που σου Προκαλεί το να Απαντάς στο Τηλέφωνο
Δύο είδη ανθρώπων υπάρχουν στον κόσμο: άνθρωποι που δεν τους πειράζει να μιλάνε στο τηλέφωνο και άνθρωποι που φρικάρουν με το τηλέφωνο.
«Είναι θέμα προτίμησης», λέει ο Gabriele Raimondi, πρόεδρος του Συμβουλίου Ψυχολόγων της περιοχής Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει χάος γενεών στον τρόπο που επικοινωνούμε με τα κινητά μας. «Δεν συνηθίζεται τόσο πια. Οι νέοι έχουν αντικαταστήσει τα τηλεφωνήματα με αναρτήσεις, γραπτά μηνύματα και φωνητικά μηνύματα».
Ο Raimondi λέει ότι ο φόβος του να μιλάς στο τηλέφωνο συνδέεται με άλλες κοινωνικές αγωνίες και προκαλείται από αυτό που περιμένεις ως προς τους ρυθμούς και το περιεχόμενο της συζήτησης.
«Ο χρόνος απάντησης είναι διαφορετικός όταν στέλνεις μηνύματα», λέει. «Όχι απαραίτητα πιο αργός, αλλά πιο κοντά στις προσδοκίες σου. Στο τηλέφωνο το feedback είναι άμεσο, έτσι πάντα έχουμε τον κίνδυνο να το ερμηνεύσουμε λάθος ή να δούμε τα λάθη μας ως επιβεβαίωση των φόβων μας».
Επιτόπου ίσως να μην μπορείς να εκφράσεις τις σκέψεις σου όσο καλά θα ήθελες. Ενώ τα μηνύματα μπορεί να στερούνται τα βασικά στοιχεία της λεκτικής επικοινωνίας, όπως τόνο φωνής, έμφαση ή παύσεις, σου δίνουν χρόνο να επεξεργαστείς πληροφορίες και να ετοιμάσεις την απάντησή σου.
Δεν είναι πρόβλημα το να μη σου αρέσουν τα τηλεφωνήματα, αλλά μπορεί να γίνει πρόβλημα αν χάνεις σημαντικές επαγγελματικές ή κοινωνικές ευκαιρίες λόγω αυτού. Με την τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να κάνουν περισσότερα τηλεφωνήματα και βιντεοκλήσεις από ποτέ. «Το ότι μπορούν να μας βρουν διάφορες ώρες την ημέρα, συχνά πέρα από τις ώρες γραφείου -επειδή οι ώρες εργασίας έχουν διευρυνθεί, έχουν εισβάλει στον προσωπικό χώρο- είναι κάτι που δημιουργεί ψυχολογική κούραση στη σημερινή αγορά εργασίας», λέει ο Raimondi.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάζουμε κανόνες όπου γίνεται. Είτε θέλεις να βάζεις το κινητό σου στο αθόρυβο και να το αγνοείς είτε νιώθεις ότι πρέπει να είσαι διαθέσιμος 24/7, το μυστικό είναι να ορίσεις έναν χώρο στον οποίο θα έχεις πλήρη αυτονομία στη χρήση του κινητού. Σε αυτές τις περιόδους, που ορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες σου, πρέπει να αποφύγεις να αντιδράς σε ειδοποιήσεις.
«Είναι σημαντικό να επιβεβαιώνεις την επιλογή σου να απαντήσεις ή να μην απαντήσεις στο τηλέφωνο», λέει o Raimondi. «Επίσης πρέπει να αξιολογήσεις πόσο σημαντική είναι η κλήση. Δεν χρειάζεται να απαντάς σε όλες».
Όπως στο σχολείο, όταν ήσουν λίγο αγχωμένος πριν από ένα τεστ ή μια παρουσίαση, έτσι και στην περίπτωση του τηλεφώνου, το να είσαι προετοιμασμένος για το τι πρέπει και θέλεις να πεις, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όταν περιμένεις ένα τηλεφώνημα.
«Προσπαθώ να προετοιμάσω αυτά που σκοπεύω να πω, ιδίως όταν αφορά ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα. Επίσης, με βοηθάει να αντιλαμβάνομαι τις σωματικές μου αντιδράσεις», λέει ο Raimondi. «Για παράδειγμα ξέρω πως όταν χτυπάει το τηλέφωνο, η καρδιά μου χτυπάει πιο γρήγορα. Το να ξέρεις τις αντιδράσεις του σώματός σου είναι σημαντικό για να μπορείς να τις διαχειριστείς και να μην επηρεάζεσαι τόσο από αυτές».
Αλλά αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ηρεμήσεις με τίποτα, ακόμα κι αν προετοιμάζεσαι και προβάρεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες σε πολλά τηλεφωνήματα μες στη μέρα, δεν είσαι ο μόνος. «Το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά απευαισθητοποιεί μερικούς ανθρώπους, αλλά όχι όλους», λέει ο Raimondi. «Για κάποιους, μάλιστα, η επανάληψη είναι πιο κουραστική».
Αν πηγαίνεις σε ψυχολόγο, πρέπει να μιλήσεις για αυτά τα άγχη μαζί του. Αν όχι -και τα τηλεφωνήματα σε αγχώνουν τρομερά- ίσως πρέπει να σκεφτείς να αρχίσεις να πηγαίνεις. Μάλλον ποτέ δεν θα σου αρέσουν τα τηλεφωνήματα αλλά ίσως καταφέρεις να φτάσεις σε ένα σημείο που θα τα θεωρείς συνειδητά ένα εργαλείο για να κάνεις αυτό που χρειάζεται, χωρίς να σε νοιάζει ιδιαίτερα η κοινωνική πλευρά τους.
«Έτσι θα μπορείς να επιλέξεις αυτά με τα οποία θέλεις να ασχοληθείς επειδή είναι ενδιαφέροντα. Αυτό είναι υγιές», λέει ο Raimondi. «Όταν χάνουμε αυτή την ικανότητα και νιώθουμε την ανάγκη να ανταποκρινόμαστε σε όλα, τότε αγχωνόμαστε».
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάθε κοινοποίηση μετράει και είναι βοήθεια για την σελίδα και την προσπάθεια μου. Πατήστε την εικόνα από πάνω για να μπείτε στο κανάλι μου στο telegram