Ευρωπαϊκή Αποθήκη

Τι θα συνέβαινε αν μια μέρα βρεθούμε χωρίς Διαδίκτυο; Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Μία μέρα ξυπνάμε, βάζουμε μία κούπα καφέ και ανοίγουμε το κινητό μας και προσπαθούμε να συνδεθούμε στο διαδίκτυο, όμως δεν μπορούμε γιατί δεν υπάρχει…

«Η σύνδεση απέτυχε» ξανά και ξανά. Τηλεφωνήματα σε φίλους. Έχουν το ίδιο πρόβλημα. Η πρώτη κίνηση, η αναζήτηση στο google της ερώτησης «Τι συμβαίνει με το Ίντερνετ;». Η δεύτερη, η αναζήτηση πληροφοριών στα ειδησεογραφικά site και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προφανώς, χωρίς Ίντερνετ, τίποτα από αυτά δεν είναι εφικτό. Και τώρα τι κάνουμε;

Αν θες να βλέπεις άμεσα όλα τα κουπόνια και τις προσφορές χωρίς να χάσεις κάποιο τότε μπες στο κανάλι μου στο Telegram. https://t.me/coupondealer 
Τι είναι το telegram μπορείς να μάθεις εδώ

Η μόνη πληροφορία μπορεί να προέλθει από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, τηλεόραση και ραδιόφωνο. Κι αυτά όμως, έχουν σε μεγάλο βαθμό δεν λειτουργούν, λόγω προβλημάτων στις τηλεπικοινωνίες.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το πρόβλημα αυτό έχει εκδηλωθεί ταυτόχρονα σε όλον τον πλανήτη. Αν κρατήσει για λίγες ώρες, θα είναι το πρώτο θέμα στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων ανά την υφήλιο. Αν όμως κρατήσει για μέρες ή εβδομάδες, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

Θα σταματήσουν να λειτουργούν τα πάντα από τράπεζες, μεταφορές, εταιρείες, χωρίς το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, σα να έχει παγώσει ο χρόνος.

Γιατί όμως το συζητάμε αυτό;

Είναι πιθανό να συμβεί αυτό που αποκαλούν κάποιοι «Αποκάλυψη του Ίντερνετ», μία παρατεταμένη διακοπή πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τι θα σημαίνει στην πράξη;

Σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό, αρχικά θα γινόταν άμεση παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, διότι το Internet είναι απαραίτητο για το οτιδήποτε πλέον στην ζωή μας. 2 πράγματα θα ήταν αδύνατο να γίνουν: η αδυναμία διανομής τροφίμων και η αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, συνεπώς και στο χρήμα.

Είναι σπάνιο να συμβεί αυτό, αλλά δεν και είναι και αδύνατο.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι πολύ πιθανόν, κυβερνοεπιθέσεις, φυσικές καταστροφές, μπορούν να προκαλέσουν μικρές διαταραχές στο διαδίκτυο, όπως μειωμένη ταχύτητα. Τα δίκτυα σε όλο τον κόσμο έχουν σχεδιαστεί να είναι ανθεκτικά σε μεγάλα προβλήματα, καθώς υπάρχουν και εναλλακτικές διαδρομές διαδικτύου.

Το Διαδίκτυο διασυνδέει πλέον περισσότερες από 12,3 δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, με τις προβλέψεις για το 2025 να ξεπερνούν τα 27 δισεκατομμύρια συσκευές.

Παρόλα αυτά, ερευνητές του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνιας ανέδειξαν έναν παράγοντα, που δεν έχει ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό του Διαδικτύου: τις ηλιακές καταιγίδες. Η ηλιακή καταιγίδα αφορά σε «εκρήξεις», που ενώ δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τα καλώδια μεγάλου μήκους, που αποτελούν και την υποδομή του Διαδικτύου.

Οι μεγαλύτερες ηλιακές καταιγίδες συνέβησαν πριν την εμφάνιση του Διαδικτύου, το 1859 και το 1921, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της εποχής, τον τηλέγραφο. Η πιθανότητα εμφάνισής τους κυμαίνεται από 1.6% μέχρι 12% ανά δεκαετία. Αν και το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει σχεδιαστεί υπολογίζοντας την πιθανότητα ηλιακών καταιγίδων, ο σχεδιασμός του Διαδικτύου δε φαίνεται να έχει κάτι τέτοιο κατά νου.

Για παράδειγμα, η συνδεσιμότητα Ευρώπης και Αμερικής μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, πιθανόν εάν συμβεί μία ηλικιακή καταιγίδα, ότι θα επηρεαστεί περισσότερο λόγω του μεγάλου μήκους αυτών.

Υπάρχει τρόπος να διασφαλιστούν οι επιχειρήσεις, κράτη, οργανισμοί και  γενικότερα όλος ο κόσμος από ένα ενδεχόμενο «μπλακάουτ» στο Διαδίκτυο;

Οι χρήστες του διαδικτύου οφείλουν να έχουν στο νου τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από ένα τέτοιο γεγονός. Η αλλαγή του τρόπου που χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο, δηλαδή να μην είμαστε όλοι το 24ωρο συνδεδεμένοι, θα μπορούσε να φέρει θετικές επιδράσεις και να προφυλαχτούμε κατά κάποιο τρόπο από τον πανικό που θα υπάρχει.

Οι επιχειρήσεις που βασίζουν μικρό ή μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας τους στη χρήση του Διαδικτύου, αλλά και τα κράτη, οφείλουν να πάρουν μέτρα για την αποτροπή ενός τέτοιου γεγονότος, όπως είναι η διασφάλιση εφεδρικών γραμμών σύνδεσης στο Διαδίκτυο (network redundancy) και η μείωση της εξάρτησης από έναν μόνο πάροχο υπηρεσιών, ώστε σε περίπτωση blackout της γραμμής ή του παρόχου, να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, για να μη σταματήσει η δραστηριότητά τους.

Επιπλέον, διατηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας και αξιόπιστα service-level agreements, με παρόχους που περιλαμβάνουν νομικά δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος ή οικονομικές κυρώσεις για τους παρόχους των υπηρεσιών σε περιπτώσεις ζημίας θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Πηγή

     

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάθε κοινοποίηση μετράει και είναι βοήθεια για την σελίδα και την προσπάθεια μου. Πατήστε την ανάλογη εικόνα για να μπείτε στο κανάλι μου στο telegram είτε να ακολουθήσετε την σελίδα στο Google News