Πώς 3D εκτυπωτές«σώζουν» νοσοκομεία στην Ιταλία εν μέσω κορωνοϊού [Coupondealer.gr]

Μια εταιρεία 3Dεκτύπωσης στην Ιταλία σχεδίασε και εκτύπωσε 100 βαλβίδες για αναπνευστήρες μέσα σε διάστημα 24 ωρών, για ένα νοσοκομείο το οποίο είχε ξεμείνει.

Οι βαλβίδες αυτές συνδέουν τους ασθενείς στην εντατική με αναπνευστικά μηχανήματα. Όπως αναφέρει τοBBC,το νοσοκομείο, στη Μπρέτσια, είχε 250 αρρώστους με κορωνοϊό στην εντατική και οι βαλβίδες έχουν σχεδιαστεί για μέγιστη χρήση οκτώ ωρών κάθε φορά.

Η 3D-printed έκδοση κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ το κάθε κομμάτι, και ο σχεδιασμός του πρωτοτύπου χρειάστηκε μόλις τρεις ώρες. Το νοσοκομείο ήρθε σε επαφή με τον διευθύνοντα σύμβουλο τηςIsinnova,Κριστιάν Φρακάσι, χάρη στη δημοσιογράφο Νούντσια Βαλίνι, η οποία ανακάλυψε πως ο κανονικός προμηθευτής δεν ήταν σε θέση να παρέχει γρήγορα νέες βαλβίδες.

Ο Φρακάσι και ο μηχανολόγος μηχανικός Αλεσάντρο Ρομεόλι έσπευσαν να εξετάσουν τη βαλβίδα, και τρεις ώρες αργότερα είχαν ένα πρωτότυπο. «Το δοκίμασαν σε έναν ασθενή και μας είπαν ότι δούλεψε καλά, οπότε πήγαμε πίσω στο γραφείο και αρχίσαμε να εκτυπώνουμε νέες βαλβίδες» είπε στοBBC News ο Ρομεόλι.


Οι δύο τους στη συνέχεια συνεργάστηκαν με τηLonati,άλλη μια τοπική εταιρεία με3Dεκτυπωτές, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση, αφού ηIsinnovaέχει έξι εκτυπωτές και η κάθε συσκευή χρειάζεται μια ώρα για να εκτυπωθεί. Εργάζονται δωρεάν, μα δεν σκοπεύουν να δημοσιοποιήσουν το σχέδιο. «Η βαλβίδα έχει πολύ μικρές τρύπες και σωλήνες, κάτω των 0,8 μέτρων- δεν είναι εύκολο να εκτυπώσεις τα κομμάτια» είπε ο Φρακάσι. «Επίσης πρέπει να προσέχεις να μην μολύνεις το προϊόν- στην πραγματικότητα θα έπρεπε να παράγεται κλινικά».

Δεύτερο νοσοκομείο έχει έρθει σε επαφή μαζί τους, ζητώντας επιπλέον βαλβίδες. «Δεν έχουμε κοιμηθεί εδώ και δύο ημέρες» πρόσθεσε. «Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές».

Πηγή: msn(dot)com

Μοιραστείτε το Κουπόνι:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...